Robert Dirks

Dry Needling

Dry needling is een efficiënte behandelmethode voor lokale spierpijn, uitstralende pijn en stijfheid. Bij dry needling wordt een 'droge' acupunctuurnaald in een pijnpunt (het zogenaamde "triggerpoint") van een spier ingebracht (zonder inspuiting van medicatie).

Dry needling biedt een snelle pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betrokken spieren en gewrichten, op voorwaarde dat zowel de oorzakelijke factor van een triggerpoint als het triggerpoint zelf behandeld wordt.

Dry needling verschilt sterk van de klassieke acupunctuur. De klassieke acupunctuur gaat uit van energiebanen en meridianen. Dry needling vertrekt daarentegen vanuit triggerpoints in spieren.

Triggerpoints ontstaan door spierdisfuncties die op hun beurt kunnen ontstaan door bijvoorbeeld platvoeten, bekkenscheefstand, een spierkneuzing of overrekking, overbelasting, spieronevenwicht, instabiliteit of stress.

Triggerpoints uiten zich vaak in lokale of uitstralende pijn die meestal niet direct als spierpijn gediagnosticeerd wordt. Als gevolg van een triggerpoint kan ook spierkrachtverlies, verminderde coördinatie, verminderd uithoudingsvermogen van de betrokken spieren, gewrichtsstijfheid en verminderde mobiliteit optreden. Voor deze klachten biedt dry needling een oplossing.

 

X= Triggerpoint in een spier.
Rode zone= Uitstralende pijn van een triggerpoint.
Dry needling vindt plaats in het triggerpoint.

Er viel direct een last van mijn schouders, mijn lichaam woog precies kilo’s lichter. L. uit Brugge

Al jaren niet kunnen liggen op mijn schouder en na 5 beurten verlost van alle klachten. Chapeau. K. uit Brugge

Mijn chronische lage rugklachten veranderde langzaam maar zeker. Nu kan ik weer fietsen, wandelen en diverse huishoudelijke taken uitvoeren. M. uit Varsenare